Centar za edukaciju i obrazovanje

2005 god

“IZVJEŠTAJ O RADU ABF CENTRA BUSOVAČA ZA 2005. GODINU” Cilj ABF centra u Busovači je ostvaren jer je mnogima pružena mogućnost obrazovanja iz područja koja ih interesuju. U 2005. god.  održano je ukupno 70 kružoka i to 55 iz područja informatike (windows, word, excel)  te 15 kružoka iz područja stranih jezika (engleski  1. i 2. stepen  te njemački  1. i 2. stepen). Ukupan broj polaznika ovih kružoka jest 643. Budući da ABF centar u Busovači djeluje tek  18 mjeseci, ovaj podatak je iznad svih očekivanja, a također je dovoljan pokazatelj koliko je rad jednog ovakvog udruženja značajan za sredinu kao što je Busovača.  Upravni odbor ABF-a budućnost ovog centra vidi na proširenju sadržaja, tj. uvođenju novih kružoka kao što su krojenje i šivenje, engleski i njemački jezik ( 3. stepen), škola plesa, Internet, organizovanje kurseva za žene te iz područja informatike (Corel,AutoCad).

Dosadašnji polaznici ABF centra su bili:

  • učenici osnovnih i srednjih škola te studenti
  • službenici različitih institucija te zaposlenici mnogobrojnih firmi
  • zaposlenici privatnih trgovačkih i proizvodnih preduzeća
  • mnogobrojni nezaposleni
  • penzioneri

Važno je spomenuti da polaznici ABF centra nisu bili samo s područja općine Busovača nego i iz susjednih općina Viteza i Zenice.

Posebno treba istaknuti inicijativu udruženja studenata općine Busovača za učlanjenje u ABF centar, to je jedinstvena prilika da mladi općine Busovača kroz ABF centar uspostave nove mostove prijateljstva  s mladima iz Švedske te tim putem razviju aktivnosti na kulturnom, ekonomskom, prosvjetnom i sportskom području. Na osnovu svih navedenih podataka ključnih za 2005. god. u radu ABF centra možemo je ocijeniti kao vrlo uspješnu.