Centar za edukaciju i obrazovanje

2006 god

[vc_row][vc_column width=”1/1″ el_class=”crveni_naslovi”][title type=”default” text=”IZVJEŠTAJ O RADU ABF CENTRA BUSOVAČA ZA 2006. GODINU” size=”h3″ align=”left” icon_color=”theme” uppercase=”no” bold=”no” line=”no”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”pink”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Rezultati postignuti u 2006. godini na području edukacije i obrazovanja građana Busovače su zaista izvanredni. Zasluge za dobre rezultate pripadaju svima koji su u dvoipolgodišnjem postojanju ABF centra Busovača na razne načine jačali i afirmirali rad centra. Vrijedno je spomenuti one najvažnije: rukovodeći ljudi iz ABF Uddevalla, vođa projekta Hakan Chalto, educirane vođe kružoka, članice centra, aktivisti i pojedini entuzijasti. ABF centar u Busovači i način njegova rada postao je mjesto za usvajanje znanja iz raznih područja kojeg su mnogobrojni građani prihvatili i na najbolji način iskoristili. U ovom centru u 2006. god. organizirana su i održana ukupno 62 studijska kružoka, od toga 36 iz područja informatike (windows, word,excel), 20 kružoka iz područja učenja stranih jezika (engleski, njemački i talijanski jezik) te 6 kružoka iz oblasti krojenja i šivanja. Kroz navedene aktivnosti postignut je cilj – edukacija 525 polaznika, što se smatra izuzetnim i iznad svih očekivanja.

Jedan od značajnijih događaja u 2006. godini svakako je otvaranje Odjeljenja ABF-a u Kaćunima. Odjeljenje je otvoreno 26. augusta u prostorijama mjesne zajednice Kaćuni. U ovom odjeljenju održani su kružoci engleskog jezika te krojenja i šivanja. Do kraja 2006. god. u radu ovog odjeljenja u Kaćunima održano je 7 kružoka, i to 6 krojenja i šivenja te jedan engleskog jezika. Postignut je cilj – edukacija 45 polaznika, uglavnom žena.

Studijske kružoke u 2006. god. vrlo uspješno je realiziralo 11 vođa kružoka koji su svojim radom doprinijeli dosadašnjem radu centra. Stalna edukacija novih vođa kružoka je programom rada ABF centra obvezujuća, u 2006. god. angažovana su 3 nova, od toga dva u Odjeljenju Kaćuni i jedan u ABF centru Busovača.

U ABF centru Busovača su ponosni na sve svoje polaznike, na njihov rad i postignuti uspjeh. Posebno treba istaknuti da su neki od polaznika uz pomoć stečenih znanja u ABF centru zasnovali radni odnos ili dobili novo radno mjesto.

Mnogobrojni polaznici dali su visoku ocjenu o radu centra te ujedno iznijeli nove prijedloge za organiziranje kružoka za koje oni pokazuju interesovanje, prvenstveno ih zanima korištenje Interneta, krojenje i šivanje, teme vezane uz zdravstvo, informisanje o ljudskim pravima, edukacija o problemima droge i mladih, nasilje nad ženama, zdrava ishrana itd.

ABF centar Busovača pozitivno je ocijenio i prihvatio prijedloge svojih polaznika te izvršio neophodne pripreme o održavanju kružoka iz korištenja Interneta, krojenja i šivanja u Busovači, a u toku je realizacija održavanja predavanja o temama droga i mladi te zdrava ishrana.

U svom dosadašnjem radu (2 godine i 8 mjeseci) ABF centar Busovača organizovao je 166 studijskih kružoka iz različitih područja, prema švedskom modelu obrazovanja, gdje je postignut cilj – edukacija 1500 polaznika različitih nacionalnosti, starosne dobi i zanimanja. Pomoću studijskih kružoka vrše se pripreme kadra i članova u izvršavanju obveza u društvenom radu te stvaranju uslova za slobodan i aktivan život pojedinca.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]