Centar za edukaciju i obrazovanje

2007 god

[vc_row][vc_column width=”1/1″ el_class=”crveni_naslovi”][title type=”default” text=”IZVJEŠĆE O RADU ABF CENTRA BUSOVAČA ZA 2007. GODINU” size=”h3″ align=”left” icon_color=”theme” uppercase=”no” bold=”no” line=”no”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”pink”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Organizacija ABF -a Uddevalla, centar u Busovači, svoje djelovanje u 2007. usmjerila je na edukaciju građana u različitim područjima života koji su od interesa za sve građane. Planirane aktivnosti su u potpunosti realizirane kroz izvođenje različitih studijskih kružoka u ABF centru Busovača i ABF odjeljenju Kaćuni. Rezultat takvog rada je 60 održanih studijskih kružoka, prema švedskom modelu obrazovanja, gdje je postignut cilj – edukacija 490 polaznika, 47 studijskih kružoka održanih u ABF centru Busovača i 13 studijskih kružoka održanih  u ABF odjeljenju Kaćuni. Osnivači centra, uvaženi prijatelji iz grada Uddevalle i fond ”Olof Palme” iz Stockholma, učinili su sve da oba prostora (Busovača i Kaćuni) budu opremljena modernom tehnikom i opremom koja se koristi u radu studijskih kružoka. Stara informatička oprema je zamijenjena novom, sada polaznici imaju priliku lakše usvajati znanja uz primjenu modernijih računala, projektora, DVD-ja i dr.

Polaznici i dalje najviše interesiranje pokazuju za edukaciju iz područja informatike, i to za edukaciju korištenja Internetom. Zainteresiranost za strane jezike je na razini 2006. god., a za krojenje i šivenje vlada veliko interesiranje polaznika ženske populacije.

Nacionalna struktura polaznika u 2007.:

  1. Hrvati – 223 polaznika
  2. Bošnjaci – 248 polaznika
  3. Srbi – 19 polaznika

Spolna struktura polaznika:

  1. žene – 367 polaznika
  2. muškarci – 123 polaznika

Bitno je napomenuti da su polaznici i dalje različite socijalne strukture, učenici osnovne i srednje škole, studenti, radnici, umirovljenici, službenici te intelektualci. Evidentirani polaznici nisu samo s područja Busovače nego i drugih općina (Vitez, Travnik, Kiseljak, Zenica). U 2007. god. u ABF centru Busovača i Odjeljenju Kaćuni bilo je angažirano ukupno 12 voditelja kružoka – instruktora. Od toga je 9 angažirano u Busovači, a 3 u Kaćunima. Multietnički sastav voditelja kružoka i stručno vođenje su jamstvo da će ABF centar Busovača i sljedećem razdoblju doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života, razvoju općine Busovača i jačanju njezina ugleda u zemlji i svijetu. Polaznici svih nacionalnosti, različite spolne i starosne strukture te socijalne pripadnosti su jamstvo da ABF Busovača ima svijetlu budućnost i u sljedećim godinama.

Posebice treba naglasiti nesebičnu pomoć i podršku Općine Busovača, načelnika i predsjednika Općinskog vijeća, koja je bila konkretna i značajna. Rezultat takve podrške je uvrštavanje ABF centra Busovača u godišnji proračun Općine za 2008. god. Također su obećane i druge pomoći vezane uz rad i razvoj ABF centra Busovača.

Radio Busovača je posredstvom svojih informativnih emisija te internetske stranice dala ogroman doprinos informiranju građana o radu organizacije ABF Busovača. Ova suradnja bit će obogaćena novim sadržajima i emisijama uz pomoć Udruženja studenata, na obostrano zadovoljstvo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]