Centar za edukaciju i obrazovanje

2007 god

[vc_row][vc_column width=”1/1″ el_class=”crveni_naslovi”][title type=”default” text=”IZVJEŠTAJ O RADU ABF CENTRA BUSOVAČA ZA 2007. GODINU” size=”h3″ align=”left” icon_color=”theme” uppercase=”no” bold=”no” line=”no”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”pink”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Organizacija ABF-a Uddevalla, centar u Busovači, svoje djelovanje u 2007. usmjerila je na edukaciju građana u različitim područjima života koji su od interesa za sve građane. Planirane aktivnosti su u potpunosti realizovane kroz izvođenje različitih studijskih kružoka u ABF centru Busovača i ABF odjeljenju Kaćuni. Rezultat takvog rada je 60 održanih studijskih kružoka, prema švedskom modelu obrazovanja, gdje je postignut cilj – edukacija 490 polaznika, 47 studijskih kružoka održanih u ABF centru Busovača i 13 studijskih kružoka održanih u ABF odjeljenju Kaćuni. Osnivači centra, uvaženi prijatelji iz grada Uddevalle i fondacije ”Olof Palme” iz Štokholma, učinili su sve da oba prostora (Busovača i Kaćuni) budu opremljena modernom tehnikom i opremom koja se koristi u radu studijskih kružoka. Stara informatička oprema je zamijenjena novom, sada polaznici imaju priliku da lakše usvajaju znanja uz primjenu modernijih računara, projektora, DVD-ja i dr.

Polaznici i dalje najviše interesovanja pokazuju za edukaciju iz područja informatike, i to za edukaciju korištenja Internetom. Zainteresovanost za strane jezike je na razini 2006. god., a za krojenje i šivenje vlada veliko interesovanje polaznika ženske populacije.

Nacionalna struktura polaznika u 2007.:

  1. Hrvati – 223 polaznika
  2. Bošnjaci – 248 polaznika
  3. Srbi – 19 polaznika

Spolna struktura polaznika:

  1. žene – 367 polaznika
  2. muškarci – 123 polaznika

Bitno je napomenuti da su polaznici i dalje različite socijalne strukture, učenici osnovne i srednje škole, studenti, radnici, penzioneri, službenici te intelektualci. Evidentirani polaznici nisu samo s područja Busovače nego i drugih općina (Vitez, Travnik, Kiseljak, Zenica). U 2007. god. u ABF centru Busovača i Odjeljenju Kaćuni bilo je angažovano ukupno 12 vođa kružoka – instruktora. Od toga je 9 angažovano u Busovači, a 3 u Kaćunima. Multietnički sastav vođa kružoka i stručno vođenje su garancija da će ABF centar Busovača i u narednom periodu doprinijeti unapređenju kvaliteta života, razvoju općine Busovača i jačanju njenog ugleda u zemlji i svijetu. Polaznici svih nacionalnosti, različite spolne i starosne strukture te socijalne pripadnosti su garancija da ABF Busovača ima svijetlu budućnost i u narednim godinama.

Posebno treba naglasiti nesebičnu pomoć i podršku Općine Busovača, načelnika i predsjednika Općinskog vijeća, koja je bila konkretna i značajna. Rezultat takve podrške je uvrštenje ABF centra Busovača u godišnji proračun Općine za 2008. god. Također su obećane i druge pomoći vezane uz rad i razvoj ABF centra Busovača.

Radio Busovača je posredstvom svojih informativnih emisija te internetske stranice dala ogroman doprinos informisanju građana o radu organizacije ABF Busovača. Ova saradnja bit će obogaćena novim sadržajima i emisijama uz pomoć Udruženja studenata, na obostrano zadovoljstvo.

Povodom dana Općine Busovača 2007. godine dodjeljena je srebrena plaketa ABF centru Busovača za sav doprinos jačanju općine koji svojim radom postiže ovaj centar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]