Centar za edukaciju i obrazovanje

2009 god

[vc_row][vc_column width=”1/1″ el_class=”crveni_naslovi”][title type=”default” text=”IZVJEŠTAJ O RADU ABF CENTRA BUSOVAČA ZA 2009. GODINU” size=”h3″ align=”left” icon_color=”theme” uppercase=”no” bold=”no” line=”no”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”pink”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Nastavljen je kontinuitet u radu ABF centra, uvedena su nova obrazovna područja, a planirane aktivnosti su u potpunosti realizovane. Sve navedeno potvrđuje izuzetno veliki broj održanih studijskih kružoka, čak 54, koje je pohađalo 520 polaznika. Polaznici su 80% s područja općine Busovača i 20% iz susjednih općina. Posebno treba istaknuti podatak da su polaznici različite starosne dobi, spola, zanimanja, nacionalnosti i političke pripadnosti.

Nove članice ABF centra Busovača su Udruženje penzionera Busovača i Omladinski centar Busovača s kojima surađuju na obostrano zadovoljstvo, a prije svega na zadovoljstvo građana naše općine. Stalno se vrši edukacija novih vođa kružoka, ovoga puta iz oblasti zdravstva, postepeno se širi mreža ABF-a, organizovana je posjeta Udruženju interaktiv Bijeljina gdje je uspostavljenja saradnja te dogovoreni dalji pravci djelovanja. Sve aktivnosti ovoga centra rađene su u pravcu razvoja demokratije, stalnog povećanja broja polaznika, kulturnog uzdizanja te su svojim zalaganjem doprinijeli uklanjanju nacionalnih barijera, integraciji stanovništva, razvoju i unapređenju odnosa s drugim udruženjima građana, uspostavljanju prijateljstva između BiH i Švedske. Ispunjavajući sve ove zadatke unapređuju kvalitetu življenja, afirmaciju općine Busovača i jačaju njezin ugled u zemlji i svijetu.

Uspjeh centra za edukaciju temeljen je na timskom radu svih angažovanih, stvoreni su izvanredni međuljudski odnosi, zastupljen potpuni multietnički sastav i kod Upravnog odbora ABF centra, ali i kod polaznika. Uvođenje novih oblasti je stalan zadatak ovog centra, vrlo dobro su prihvaćena predavanja iz oblasti zdravstva, koja se postepeno realiziraju i uvode. Krajem 2009. god. započeta je edukacija novih vođa kružoka iz oblasti zdravstva. Educirane vođe kružoka će vrlo brzo samostalno i u suradnji s Domom zdravlja Busovača održavati javne tribine i stručna predavanja.

Najvažniji događaj u 2009. god. za ABF centar Busovača jest registracija centra u Udruženje građana Busovača. Udruženje je pravno registrovano pri Kantonalnom sudu u Novom Travniku te time postaje punopravna organizacija koja se bavi obrazovanjem i edukacijom. Promijenjen je raniji naziv, urađen Statut, osiguran pečat, otvoren žiro-račun, a za zakonsko poslovanje angažovan je ovlašteni knjigovođa.

Statistički podaci rada ABF centra Busovača za 2009. god.

Realiziran je 41 studijski kružok, od toga 13 u Odjeljenju Kaćuni. Evidentirani broj polaznika je 520, u ABF-u Busovača 427, a u Odjeljenju Kaćuni 93.

 

Nacionalna struktura polaznika

  • Hrvati – 266 polaznika
  • Bošnjaci – 246 polaznika
  • Srbi – 8 polaznika

Spolna struktura polaznika

  • žene – 347 polaznika
  • muškarci – 173 polaznika

Usluge ABF centra i dalje koriste polaznici iz osnovnih i srednjih škola, zaposlenici privatnih i državnih preduzeća, penzioneri i domaćice kako s područja naše općine, tako i s drugih općina našeg kantona. ABF centar Busovača je ponosan što je doprinio promoviranju pozitivnih događaja u općini, pomogao da građani lakše dođu do zaposlenja, prekvalifikacije, da samostalno sebi obezbjeđuju egzistenciju, a to i jesu glavni ciljevi i zadaci ABF-a[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]