Centar za edukaciju i obrazovanje

2013 god

[vc_row][vc_column width=”1/1″ el_class=”crveni_naslovi”][title type=”default” text=”IZVJEŠĆE O RADU UDRUŽENJA GRAĐANA ABF BUSOVAČA ZA 2013. GODINU” size=”h3″ align=”left” icon_color=”theme” uppercase=”no” bold=”no” line=”no”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”pink”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Godina 2013. je za ABF centar u Busovači bila iznimno uspješna i značajna. Pokrenut je novi projekt BUSO-BIRKA koji je organiziran s partnerima Birkagarden škole iz Stockholma uz finacijsku podršku Olof Palme centra. Projekt uključuje obrazovanje 30 osoba od 18 do 35 godina koji su duže vrijeme evidentirani na Zavodu za zapošljavanje. Edukacija se vrši iz oblasti: engleski i njemači jezik, ljudska prava i Europska unija, informatika, osnove ekonomije, zdravstvena njega, poljoprivredna proizvodnja, izrada ručnih radova te korojenje i šivenje. Osiguranim sredstvima omogućeno je potpuno besplatna edukacija iz navedenih oblasti za sve polaznike.

Edukacija  za umirovljenike nastavljena je i u 2013. godini. Osim edukacije, oraganizirani su i posjeti umirovljenika iz Štokholma Busovači i naših umirovljenika u Stockholm. Škola za obrazovanje odraslih Birkangarden je financirala ove posjete. Tako je u travnju i listopadu Busovaču posjetilo 30 umirovljenika iz Stockholma, a 14 umirovljenika općine Busovača u svibnju je posjetilo Stockholm gdje su boravili sedam dana.

Osim ovog projekta, nastavljen je i rad s ostalim zainteresiranim građanima i to prvenstveno na kružocima engleskog i njemačkog jezika te informatike. Posebice je bila velika zainteresiranost za njemački jezik te se pristupilo angažiranju novih voditelja kružoka njemačkog jezika. Kružok njemačkog jezika na inicijativu Katoličkog školskog centra ”Sv. Pavao” u Zenici organiziran je za učenike ovog centra kojeg pohađaju učenici 2. 3. 4. i 5. razreda osnovne škole.

ABF centar je uspješno organizirao 53 raličita studijska kružoka koje je pohađalo 480 polaznika. Polaznici su u 2013. najviše intresiranja pokazali prema kružocima njemačkog jezika.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]