Centar za edukaciju i obrazovanje

2013 god

[vc_row][vc_column width=”1/1″ el_class=”crveni_naslovi”][title type=”default” text=”IZVJEŠTAJ O RADU ABF CENTRA BUSOVAČA ZA 2013. GODINU” size=”h3″ align=”left” icon_color=”theme” uppercase=”no” bold=”no” line=”no”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”pink”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Godina 2013. je za ABF centar u Busovači bila izuzetno uspješna i značajna. Pokrenut je novi projekat BUSO-BIRKA koji je organiziran sa partnerima Birkagarden škole iz Štokholma uz finasijsku podršku Olof Palme centra. Projekat uključuje obrazovanje 30 osoba od 18 do 35 godina koji su duže vrijeme evidentisani na Zavodu za zapošljavanje. Edukacija se vrši iz oblasti: engleski i njemači jezik, ljudska prava i Evropska unija, informatika, osnove ekonomije, zdravstvena njega, poljoprivredna proizvodnja, izrada ručnih radova te korojenje i šivenje. Obezbjeđenim sredstvima omogućeno je potpuno besplatna edukacija iz navedenih oblasti za sve polaznike.

Edukacija  za penzionere nastavljena je i u 2013. godini. Osim edukacije, oraganizovane su i posjete penzionera iz Štokholma Busovači i naših penzionera u Štokholm. Škola za obrazovanje odraslih Birkangarden je finansirala ove posjete. Tako je u aprilu i oktobru Busovaču posjetilo 30 penzionera iz Štokholma, a 14 penzionera općine Busovača u maju je posjetilo Štokholm gdje su boravili sedam dana.

Osim ovog projekta, nastavljen je i rad sa ostalim zainteresiranim građanima i to prvenstveno na kružocima engleskog i njemačkog jezika te informatike. Posebno je bila velika zainteresovanost za njemački jezik te se pristupilo angažovanju novih vođa kružoka njemačkog jezika. Kružok njemačkog jezika na inicijativu Katoličkog školskog centra ”Sv. Pavao” u Zenici organizovan je za učenike ovog centra kojeg pohađaju učenici 2. 3. 4. i 5. razreda osnovne škole.

ABF centar je uspješno organizovao 53 raličita studijska kružoka koje je pohađalo 480 polaznika. Polaznici su u 2013. najviše intresovanja pokazali prema kružocima njemačkog jezika.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]