Centar za edukaciju i obrazovanje

Film “Košnica” (Hive) – ABF Meeting Point

Sinoć, 22.11.2022. godine u okviru projekta ABF Meeting Point posjetili smo Travnik.

U velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik premijerno je prikazan film “KOŠNICA” ( HIVE), u organizaciji Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini i organizacije „Nahla“, autorice Blerte Basholli.

Film ‘Košnica’, moćna drama o maloj ženskoj revoluciji koju pokreće ajvar nije priča o ženama kao žrtvama rata, već o njihovoj beskrajnoj snazi.

(Fahrijin muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu. Godinama kasnije, pčele koje je uzgajao prestaju proizvoditi med. Prisiljena pronaći novi izvor prihoda, Fahrije polaže vozački ispit i počinje prodavati domaći ajvar u gradu. No patrijarhalna seoska zajednica njenu domišljatost i ambiciju dočekuje agresivnim otporom. Ignorišući napade, Fahrije ustraje u svojim naporima i udružuje snage sa ostalim ženama kako bi se međusobno osnažile i postale nezavisne.)

Film “Zgjoi” (“Košnica”) kosovske redateljice Blerte Basholli osvojio je na uglednom američkom festivalu Soundance čak tri nagrade. Dobio je nagradu za najbolji film i najbolju režiju međunarodnog igranog programa te nagradu publike.

Ova snažna istinita životna priča sve nas je dirnula, ali i natjerala na razmišljanje o predrasudama i preprekama sa kojima se žene suočavaju.

Održana je i panel diskusija na temu rodne ravnopravnosti. #abfmeetingpoint #ceinahla #hive #swissembassyinbih