Centar za edukaciju i obrazovanje

Aktivnosti ABF-a Busovača za mart, april i maj 2016.

Izuzetno aktuelnu Malu školu engleskog jezika pohađaju dvije grupe polaznika od 3 do 6 godina. Do sada su kroz edukativnu igru i zabavu prošli kroz 30 radnih sati učenja engleskog jezika. Iste ove grupe nastavljaju svoj rad i u narednom periodu na radost i zadovoljstvo naših mališana koji u ABF centru imaju  mogućnost steći osnove govorenja engleskoga jezika uz igru i zabavu.

Što se tiče osnovnih kružoka ABF centra – engleskog i njemačkog jezika, u proteklom periodu zabilježeni su ovakvi rezultati:

  • engleski jezik I. i II. stepen okončalo je 17 polaznika uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
  • njemački jezik I., II. i III. stepen okončala su 62 polaznika.

abf informatika testiranje

U periodu od marta do maja za kružok njemačkog jezika prijavilo se još 90 osoba, te tako možemo potvrditi da ABF centar ima najveći broj polaznika za njemački jezik.

Projekne aktivnosti edukacije za osobe sa Zavoda za zapošljavanje se privode kraju za ovu generaciju. Trenutno se rade testiranja i provjere znanja svih polaznika te priprema za izvođenje praktične nastave zdravstvene njege.

Ukupno 26 polaznika će pohađati praktičnu obuku u staračkim domovima u Vitezu i Novoj Biloj. Praktična nastava započela je 23. maja 2016. godine, a planom i programom predviđeno je da se za sve sudionike završi 13. jula 2016. godine.

Također je planirano da svaki sudionik ostvari 120 sati praktične nastave. Veliki procenat sudionika pokazao je iznimno znanje u područijima u kojima su se nastojali usavršiti tijekom ove desetomjesečne edukacije. Članovi ABF-a se nadaju da će ovaj projekat sudionicima pomoći u poboljšanju kavlitete života i ostvarivanja njihovih prava. Ujedno se nadamo da će i druge osobe prijavljene na Zavodu za zapošljavanje prepoznati ovo djelovanje i prijaviti se tijekom sljedećeih nekoliko mjeseci u ABF da bi usavršili svoje vještine i proširili znanje, ali ujedno svojim idejama doprinijeli razvoju ovog projekta. U narednom periodu u ABF-u će se održavati informatička edukacija zaposlenih u poduzeću Natural Food.

Birkegarden škola i Network Meeting

U aprilu smo u posjeti imali partnere iz Birkegarden škole iz Stocholma. Nakon razgovora o projektu i kontrole dokumentacije i aktivnosti koje se sprovode, izražena je želja partnera iz Švedske da ABF centar zauzme i službeno mjesto Škole za odrasle te da svoje aktivnosti usmjerava ka samoodrživosti.

Članovi ABF-a su prisustovali Network Meetingu u Mostaru. Na sastanku su sve organizacije koje u Bosni i Hercegovini djeluju pod pokroviteljstvom Olof Palme Centra podnijele izvještaje o svome radu, a potom je susret nastavljen seminarom na kojem je glavna tema bila mogućnost samodrživosti organizacija, s naglaskom na proširenje budućeg djelovanja u cilju dobivanja dodatnih financijskih sredstava.

Naglašeno je da sve ove organizacije trebaju nastaviti služiti zajednici u kojoj djeluju, a potporu za to nastavti tražiti od lokalnih, kantonalnih, federalnih ili državnih institucija, ali i tražiti mogućnosti financiranja svoga djelovanja iz fondova Europske unije, za što je prvenstveno potrebna edukacija kadra unutar organizacije za prezentiranje, pisanje i ostvarivanje takve vrste projekata koji bi bili od koristi za lokalnu zajednicu, a ujedno bili prihvatljivi i u skladu s pravilima i propisima Europske unije.

Isto tako ovaj trodnevni susret imao ja za rezultat razmjenu mnogobrojnih ideja među organizacijama mreže. Centar ABF-a Busovača na ovom sastanku su predstavljali Violeta Relota i Josip Lukin.

Naredni period ABF tim će iskoristiti za pripreme održavanja redovne godišnje skupštine i obilježavanje dvanaest godina rada.