Centar za edukaciju i obrazovanje

Fika u ABF-u!

Fika: Skandinavski običaj savršen za srijedu u ABF-u koji rado prihvaćamo!

Sinoć smo u okviru projekta ABF Meeting Point, u našim prostorijama ugostili Almu i Henrija, koji dolaze iz Švedske. I Alma i Henri članovi su ABF zajednice od samog njegovog osnivanja te su s radošću prihvatili ideju da u naše prostorije donesu dašak Švedske.

Šveđani su na vrhu ljestvice najsretnijih naroda svijeta, a to, između ostalog, mogu zahvaliti i malim ritualima ispijanja kave.

Alma i Henri napravili su fiku za sve nas, u naše prostorije donijeli pravu švedsku kavu i kolače te mnogo smijeha, radosti i zabave.

Fika, objasnili su nam, u slobodnom prijevodu, znači uživanje u kavi i kolačima – bez stresa! Dakle, riječ je o skandinavskom običaju ispijanja kave koji u fokus stavlja vrijeme koje izdvajamo samo za sebe, usporavamo sa svakodnevnim obvezama i jednostavno u tome uživamo.

Upravo ovaj trend ističe se kao jako bitan i pokazuje način da se odmorimo od stresa, a u prilog tome govori i činjenica da u Švedskoj neke firme u ugovore dodaju klauzule da zaposlenici imaju pravo na pauze za fiku.

Kako možemo usvojiti fiku u svom životu? Vrlo lako. Jednostavno uzmimo dva odmora od 10-30 minuta tijekom dana, daleko od radnog stola, kako bismo se ponovno povezali sa sobom i drugima. Što se tiče našeg fika stola, šalica kave smatra se neophodnom, ali možemo konzumirati i čaj ili bilo koje drugo piće koje volimo.

Fika označava odmor, svjesno pauziranje od stresnog i užurbanog dana, ali i vrijeme koje posvećujemo sami sebi te svom psihičkom i tjelesnom zdravlju kako bismo se bolje osjećali.

Također, većina ljudi ovu pauzu će tada kombinirati s nekim pecivom, keksima ili kolačima. Savršeno, zar ne? ?☕???

Draga Alma i Henri, hvala za prelijepu večer koju ste nam priredili. ❤️