Centar za edukaciju i obrazovanje

Naša priča

Skraćenica „ABF“ u nazivu naše udruge potječe od švedskog „arbetarnas bildningsförbund“, što u prijevodu znači “radnička obrazovna udruga”. Ova skraćenica u nazivu UG ABF Busovača našla se zahvaljujući našim osnivačima ABF-u Uddevalla iz Švedske.

Inicjativa za osnivanje ABF-a Busovača započela je 2003. godine, a nakon višemjesečnih priprema, 4.7.2004. godine u Busovači je otvoren ABF centar za edukaciju, kao dio ABF-a Uddevalla.

Već u prvim mjesecima rada ostvaren je cilj ABF centra – svim građanima Busovače omogućena je edukacija iz područja koja su ih zanimala, bez obzira na vjersku, nacionalnu i spolnu pripadnost, socijalni status, te političke i životne svjetonazore. Zanimanje građana za edukaciju u ABF centru bilo je iznad svih očekivanja i pokazatelj koliko je otvaranje ovakvoga centra bilo značajno za sredinu kao što je Busovača. Obzirom na rastući broj polaznika, osim postojećih tečajeva informatike, engleskog i njemačkog jezika, uvode se novi tečajevi krojenja i šivanja, Corel-a i AutoCad-a, škole plesa, te mnoga tematska predavanja od interesa za lokalnu zajednicu.

Kao znak priznanja lokalne zajednice, Općina Busovača je nagradila ABF centar za edukaciju Srebrenom plaketom u 2007. godini i Zlatnom plaketom u 2016. godini „za postignute rezultate u integraciji i edukaciji građana, unaprjeđenju kvaliteta življenja, te afirmaciji općine Busovača i jačanju njenog ugleda u zemlji i svijetu“.

U 2008. godini ABF centar sudjeluje na Europskom socijalnom forumu u Malmeu, gdje predstavlja Bosnu i Hercegovinu sa prezentacijom na temu ”Kako izgraditi organizaciju poslije rata”.

2009. godine ABF centar za edukaciju Busovača registriran je kao Udruženje građana ABF Busovača, čime postaje samostalna pravna osoba – organizacija civilnog društva koja se bavi edukacijom građana. Suradnja sa ABF-om Udevalla nastavit će se sve do 2012. godine, kada UG ABF Busovača postaje samostalan i financijski.

Uz finacijsku potporu Međunarodnog Olof Palme centra, te zajedno sa partnerskom školom za obrazovanje odraslih Birkagården iz Stockholma, 2013. godine ABF ulazi u novi – Buso-Birka projekat. Projekat je namijenjen edukaciji nezaposlenih mladih osoba iz oblasti kao što su demokracija i ljudska prava, poduzetništvo, strani jezici, informatika, zdravstvena njega starijih i bolesnih osoba, poljoprivreda, uzgoj i prerada ljekobilja, izrada rukotvorina, te krojenje i šivanje. Cilj Buso-Birka projekta je omogućiti kvalifikaciju i prekvalifikaciju mladih nezaposlenih osoba kako bi lakše ostvarili svoja prava, došli do zaposlenja, ostvarivanja dodatnih primanja ili samozaposlenja. Ovu potpuno besplatnu edukaciju do sada je prošlo više stotina nezaposlenih osoba iz Busovače i okolnih općina. Većina je pronašla zaposlenje, posebno u sektorima zdravstva i tekstilne industrije, te ostvarila dodatne prihode baveći se poljoprivredom, uzgojem i preradom ljekobilja. Značajno je spomenuti da žene čine preko 80% polaznika ove edukacije.

Sa ciljem promicanja pomirenja i suživota građana, u okviru Buso-Birka projekta su kroz tečajeve informatike i stranih jezika organizirana druženja umirovljenika iz dvije nacionalno podijeljene udruge umirovljenika, te učenika iz dvije nacionalno podijeljene srednje škole.

Projekat Buso-Birka financijski je podržan od strane naših donatora i za period 2020. – 2024. godine, te se trenutno nastavlja uspješno implementirati.

Pored navedenih, aktivnosti ABF-a usmjerene su na realizaciju ekoloških tema, kao što je serija javnih rasprava o utjecaju klimatskih promjena i upravljanju krutim otpadom u lokalnoj sredini, te projekat postavljanja meteoroloških stanica u osnovnim školama u Busovači, koji ABF provodi u suradnji sa Udruženjem meteorologa BiH. Također, tečajevi osnova programiranja kroz izradu video igara, izrade web stranica, te administracije mreža i sistema bili su veoma uspješni u popularizaciji informatike kod djece i mladih.

U narednom periodu UG ABF Busovača želi nastaviti svoj razvoj u okviru utvrđene misije i strateških područja djelovanja, a u pravcu realizacije svojih strateških ciljeva. Na tome putu, ABF će voditi računa o socijalnoj inkluziji marginaliziranih skupina, te poticati građane, posebno mlade, da budu aktivniji u svojoj lokalnoj zajednici i solidarniji prema svojim sugrađanima.