Centar za edukaciju i obrazovanje

Aktivnosti Buso-Birka projekta

ŠKOLA ZA NEZAPOSLENE

U sklopu projekta Buso-Birka u ABF centru Busovača radi se na osposobljavanju mladih i  nezaposlenih osoba za aktivno učešće u društvenim aktivnostima, lakšem pronalaženju zaposlenja i poboljšanju položaja i životnog standarda. Da bi se svi zadani ciljevi ostvarili, ABF centar je okupio stručan tim ljudi koji mogu i znaju prenijeti svoje znanje i savjete svim polaznicima Škole za nezaposlene. Za dobre rezultate svih polaznika doprinijela je i dobra suradnja sa Zavodom za zapošljavanje. Vrijedno je spomenuti podatak da je 3. oktobra 2016. četvrta generacija polaznika škole za nezaposlene počela sa svojom edukacijom. A polaznika ima i iz drugih općina kao što su Kiseljak i Zenica.

Neki od kurseva koji su zaslužni za lakše osposobljavanje mladih i nezaposlenih osoba su: kursevi stranih jezika (engleski i njemački), informatika, ručni rad, zdravstvena njega, krojenje i šivenje, Europska unija, demokratija, ljudska prava i ekologija te osnove ekonomije. Da bismo mogli bolje približiti rad škole za nezaposlene upoznat ćemo vas malo s radom pojedinih kružoka, tj. s aktivnostima s kojima se susreću polaznici u svojoj edukaciji.

Ručni rad

Na kružoku iz ručnog rada polaznice na početku svladavaju osnove heklanja i polagano započinju s težim vježbama kao što je izrada Poentlasa. Svoje uzorke polaznice mogu nositi kući za vježbu. Na daljnjim satima polaznice rade vježbu vez koja se sastoji od prenošenja uzoraka s papira na platno, izrade osnovnim bodovima (bod za popunjavanje, plosni bod, pletenica bod, obamet i bod igle). Kada polaznice svladaju vježbu vez počinju s izradom heklanog cvijeta. Ukupan broj polaznika je šest. Održavaju se tri sata tjedno.

Voditeljica kružoka je Dženana Bešlić.

 

Kružok Europska unija, demokracija i ljudska prava, ekologija

U prvom dijelu predavanja obrađuju se teme vezane uz Europsku uniju. Nakon što se obrade osnovna načela Unije, njezin nastanak, razvoj i širenje, polaznici se upoznaju kako funkcionira Euro zona i Schengenski prostor.

Upoznaju se s prvim zemljama članicama, tj. državama osnivačicama, a u sljedećim terminima polaznici slušaju predavanja o ostalim državama članicama Unije, osnovama demokracije i ljudskih prava kao i pojmovima iz ekologije. Među polaznicima se osjeti zainteresiranost i radna atmosfera, što se vidi i u njihovim redovitim dolascima na predavanja.

Kružok se održava dva puta sedmično, a voditeljica kružoka je Milena Krišto, prof. povijesti i zemljopisa.

 

Zdravstvena njega

Prva cjelina kružoka jest Zdravlje i bolest, u sklopu koje se prelaze osnovne definicije, anatomija i fiziologija te fiziološke i patofiziološke promjene u starosti, tj. najčešće bolesti u starijoj dobi. U drugoj cjelini slijedi Zaštita na radu i prva pomoć. Komentari su pozitivni, grupa je aktivna.

Voditeljica kružoka je dr. Helena Pušić
Osnove ekonomije

Predavanja započinju s upoznavanjem polaznika (Grupa 1 i Grupa 2), njihovih očekivanja od Osnova ekonomije te prezentiranja gradiva s kojim će se imati prilike upoznati na ovom kružoku. U uvodnom dijelu se na praktičnim primjerima iz naše svakodnevnice objašnjava što je ekonomija, zašto je tako važna u našem životu, te osnovni ekonomski pojmovi, kao što su tržište, konkurencija, novac i sl. Uvodni dio predavanja završava s predavanjima o bankama, kreditima i kamatama te važnosti zaštite bankarskih računa i kartica. Nakon obrade planiranog gradiva polaznici rade test kako bi se utvrdilo pređeno gradivo i zaokružila predavačka cjelina.

U oktobru su ih posjetili dragi prijatelji iz Švedske – Margareta, Lars i Camila. Ugostila ih je u svome terminu Grupa 1, a imali su priliku uključiti se u živu diskusiju koja se razvila među polaznicima o temi ekonomske uloge države.

Voditeljica kružoka Silvija Vujica, dipl.oec.

 

Kružok engleskog jezika

Od početka oktobra kružok engleskog jezika pohađa jedna skupina petkom od 13:00 do 15:15 sati.

Obrađivali su teme iz prvog i drugog poglavlja udžbenika New Opportunities koje su vezana za prijateljstvo (Module 1: Friends) i osobnost (Module 2: Perosnality). Pored gramatike, posebna pažnja posvećena je osobnim iskustvima polaznika i polaznica kružoka u već spomenutim temama. U narednom periodu slijedi kratko testiranje iz tih oblasti prilikom čega će polaznici pokazati usvojene vještine komunikacije kako u pisanom, tako i u usmenom obliku.

Među polaznicima se osjeti zainteresiranost i radna atmosfera, što se vidi i u njihovim redovitim dolascima na predavanja i izradi domaće zadaće.

Voditeljica kružoka Violeta Relota, prof. engleskog jezika.

 

Kružok njemačkog jezika

Nakon do sada održana 32 sata nastave njemačkog jezika polaznici su svladali zacrtane dijelove iz gramatike i određeni fond riječi te mogu samostalno voditi kraće dijaloge, dati osobne podatke u životopisu, razumjeti i napisati jednostavnije tekstove.

U idućem razdoblju polaznici će i dalje uvježbavati usmenu i pisanu komunikaciju te gramatiku, a u januaru 2017. će nakon provedenih vježbi u kojima će pokazati stečeno znanje započeti rad na udžbeniku Schritte A1/2.

Većina polaznika u grupi nije se ranije susrela s njemačkim jezikom. Međutim, u kratkom razdoblju je kod pojedinih polaznika vidljivo napredovanje u učenju što je rezultat, prije svega, njihove nazočnosti nastavi i aktivnog sudjelovanja, te želje za napredovanjem, ali i  motivacije u nastavi.

Voditeljica kržoka Susanne Marić, profesorica njemačkoga i hrvatskoga jezika.

 

Kružok krojenje i šivenje

Na kružoku krojenje i šivenje polaznici u početku, tj. prvom ciklusu rada počinju raditi sljedeće vježbe: upoznavanje sa strojem, polaganje materijala, upoznavanje sa šablonom, krojenje prve jastučnice, obrađivanje materijala i završavanje prve vježbe (jastučnica).

U drugom ciklusu rada polaznici obavljaju sljedeće vježbe:

– finalni radovi prve jastučnice

– pravljenje rupica na jastučnici

– upoznavanje sa šablonom veza na mašini

– prenošenje šablona na materijal

– vez same jastučnice

– samostalno pravljenje šablona jastučnice uz nadzor vođe kružoka

– provjera ravnih šavova

Na kružocima vlada uvijek vesela atmosfera i okuplja sve one koji žele naučiti nešto novo i steći nova prijateljstva.

Voditeljica kružoka Zora Jurešić.

 

Kružok informatike

U vremenu od rujna do prosinca na kružoku informatike radilo se s dvije grupe.

Polaznici su pretežno mladi koji često koriste računalo, ali najviše internet i društvene mreže te tako misle da poznaju svijet računala. Naravno u grupi ima i nekoliko polaznika koji nisu toliko vješti s radom na računalu. Izazov je kako uskladiti i prilagoditi gradivo i za jedne i za druge a da svima bude interesantno i korisno. Međutim, našim predavačima znaju prevladati sve izazove koji stoje ispred njih, a da polaznici budu samo mogu svjedočiti dobrim rezultatima.

 Teme koje su obrađene tijekom navedenog perioda:

OS Windows – osnove rada na računalu:  Osnovni dijelovi računara, Desktop, Podešavanje osnovnih parametara, Organizacija podataka, Upravljanje datotekama, Opcije Copy, Cut, Paste, NotePad, WordPad, Paint. Izrada prazničnih čestitki.

MS Word – Osnovni dijelovi prozora aplikacije Word, Editovanje teksta

Dojmovi o radu

Nova generacija polaznika Škole za nezaposlene su većinom mlade osobe, s tek završenom srednjom školom. Njihovo sudjelovanje u ovom projektu potvrđuje i njihovo interesiranje za dodatnim znanjem ali isto tako i željom za zaposlenje. Jedan korak do zaposlenja su i certifikati koje će dobiti nakon završetka sudjelovanja u projektu.

Učesnici kažu da su sretni što imaju ovakav centar i priliku da pored znanja upoznaju i druge mlade, da se druže i razmjenjuju svoja mišljenja. Način rada u ABF centru im se sviđa jer nije strog kao u školi i da na tako lagan način usvajaju znanja.

Voditeljica kružoka Nermana Delkić i Ajdin Pugonja, informatičari

 

Mnogo polaznika naših kružoka javilo nam se nakon nekog vremena i pohvalilo kako im je pohađanje naše škole za nezaposlene osobe pomoglo u pronalaženju posla.

Taj podatak nam daje nadu i vjetar u leđa te potvrdu da ono čime se mi bavimo, trud i zalaganje koje usmjeravamo na naše polaznike ima vrijedne rezultate. Naravno bez volje i vjere u sebe svaki korak je težak. Međutim, kada čovjek sebe napuni znanjem i vještinama, onda mu se sva vrata lakše otvaraju.